Grønne bibliotek

Begrepet “grønne bibliotek”, eller “green libraries”, dukket først opp på 1990-tallet i USA, og har siden bredt seg til blant annet Europa. Begrepet omfatter ikke bare det å utforme det fysiske bibliotekbygget slik at det påvirker miljøet på en positiv måte, men også å legge til rette for miljøvennlige tjenester og å utvikle bibliotek som en samfunnsaktør i arbeidet for en bærekraftig utvikling.

“Green library movement” i USA har sitt utspring i den samme politiske ideologien vi finner i Europa og andre deler av verden, en ideologi som påvirker samfunnsutviklingen på mange områder, ofte kalt grønn bølge, eller bærekraftig utvikling. I 1992 ble det første nummeret av The Green Library Journal utgitt i USA, og ALA, den amerikanske bibliotekforeningens nyopprettede Task Force on the Environment (TFOE) bidro med mye av innholdet. Etter hvert ble det publisert mer om den grønne bibliotekbevegelsen, blant annet i Library Journal. Flere og flere bibliotek i USA framsto som eksempler på hvordan dette kunne følges opp i praksis. Det ble lagt særlig vekt på biblioteket rolle som en møteplass i lokalsamfunnet, en arena for kunnskaps- og informasjonsformidling om miljø og bærekraftig utvikling.

Hva er grønne bibliotek?

Grønne bibliotek assosieres først og fremst med grønne bygninger, men hva er egentlig det? Først og fremst dreier det seg om å utforme, bygge, rehabilitere og drive et bygg eller en struktur på en økologisk eller ressurseffektiv måte. Egne sertifiseringsstandarder er utviklet, som også vil gjelde bibliotekbygg. Men hvorfor bygge grønne bibliotek? Ved siden av behovet for en miljøvennlig utvikling og nytten av ressursbesparing, ligger dette innenfor det som må regnes som bibliotekets samfunnsansvar. Det dreier seg også om å omforme biblioteket fra et informasjonssenter til en samfunnsinstitusjon som bidrar aktivt til holdningsendringer i samfunnet.

Eksempler på grønne bibliotek:

Seattle Public Library

Fayetteville Public Library

Public Library of Charlotte and Mecklenburg County

National Library of Singapore

Fra Europa er Helsinki bibliotek kjent for sitt Green library-konsept.

Kilder:

Antonelli, M. (2008). The Green Library Movement: An Overview and
Beyond. Electronic Green Journal, 1(27). Lastet ned fra:
http://escholarship.org/uc/item39d3v236

Legg igjen en kommentar